26 Eylül 2012 Çarşamba

Santrifüj Pompa


Santrifüj Pompalar genelde tarımsal sulamalarda kullanılan pompalardır. maximum 6 metre derinlikten emiş yapabilen pompalardır.

Sulama, su aktarımı,suyun tahliyesi,suyun taşımnası gibi her türlü alanlarda kullanılırlar yanlız çok fazla basınç üretemedikleri için basınçlı su ihtiyaçlarında ve hidroforlarda fazla kullanılmazlar.
Pompanın Santrifüj kısmı genel olarak 4 kısımdan oluşur;

ÇARK: Mekanik enerjinin hidroliğe dönüştürldüğü ve kanatlar yardımıyla teğetsel hız kazandıran bölme.  
SALYANGOZ: Tahliye borusuna akıtım yapan parça.
DİFÜZÖR: Çark ile salyangoz arası yüksek hızlı sıvının kinetiğini basıca çeviren ekipman.
SALMASTRA KUTUSU:  Milin gövde arasıyla oluşabilecek kaçaklarını tıkamak için kullanılan parça



Jet Pompa

Jet Pompalar diger pompalara göre daha derinden emiş yapabilen kendinden emişli pompalardır. Suyun baloncuklu olduğu durumlarda bile kusursuz emiş yapabilen bu pompalar hidroforlarda en çok kullanılan pompa tiplerinden biridir.

  Bu tip pompalar tarımsal sulamalarda, endüstriyel alanlarda, bağ bahçe sulamalarında, hidroforlarda, basınçlı su temini gereken yerlerde, derinden emiş yapılmak istenen durumlarda ve istenilen her alanda ve bir çok pompa çeşidinin yerine kullanılabilir.

KAMPA SAN. TİC. LTD. ŞTİ.

Pompa, Hidrofor, Dalgıç Pompa, Havalandırma ve Sulama Sistemleri

25 Eylül 2012 Salı

Dalgıç Pompa, Drenaj ve Foseptik Dalgıç Pompalar

  Bu tip pompalar yüzey pompalarının çekemeyeği derinlikte olan suların çıkarılmasında kullanılan çok kullanışlı su geçirmez pompalardır.Çeşitli dalgıç pompalar mevcuttur bunlardan bazıları; sondajlara ve çok derin mesafeler salınan pompalar,drenaj pompalar,foseptik dalgıç pompalar,çamur pompaları da bu gruba dahil olan pompa çeşitleridir.

Dalgıç Pompalar

 En çok kullanılan dalgıç pompa sondaj kuyularına salınan ve tarımsal sulamada ve içme suyu temininde kullanılırlar.Su geçirmez yapısı ve ince uzun bir görüntüleri vardır. Boyları motor büyüklüğü ve kademe sayılarına göre değişir kademe sayıları ve motor büyüklükleri de  ne kadar yükseğe ve ne kadar su vereceklerini belirleyen önemli bir unsurdur.

Drenaj Pompalar

  Genelde temiz su ve sulama suyu temininde kullanılan pompalardır. Daha çok kuyularda derelerde, su birikintilerinde, sel ve yağmur sularının aktarılmasında suyun içerisine bırakılarak kullanılan pompalardır. Genelde flatörlü olarak kullanılırlar ve su bittiginde otomatik olarak dururlar.

Foseptik ve Çamur Pompaları

Genelde endüstriyel alanlar kullanılan pis su pompalarıdır. Kimyasalların aktarılmasında, içinde partikul bulunan kirli suların aktarılmasında, çarmurlu suların aktarımında vb. alanlarda kullanılırlar. Bu pompaların bıçaklı olan modellerinde suyun içindeki büyük partikülleri parçalayarak aktarmada kullanılırlar.

Hidrofor Nedir Nasıl Çalışır ?

 Şebeke veya ihtiyacımız olan suyun yetersiz ve istenilen başıncın altında durumlarda suyun basıncını artırmak ve su teminini sağlamak amacıyla kullanılan bir pompa çeşididir. 

Bir Hidrofor alacağımız zaman öncelikle ne kadar suya ihtiyacımızın olduğu yada kaç dairelik bir hidrofor alacağımızın bilinmesi gerekir. Bunlar belirlendikten sonra hidroforun basacağı mesafenin uzaklığı ne kadar yükseğe su basacağı ve boruların sürtünme kayıpları çok iyi bir şekilde hesaplanmalıdır.

Hidroforun Çalışma mantığı, hidroforların genel amacı kullanıcıyı zahmete sokmadan otomatik olarak devreye girip çıkmasıdır.

Siz bir musluğu açtığınız zaman şebeke içindeki suyun düşmeye başlayacaktır ve pompanın üzerindeki basınç şalteri bunu hissettiği anca pompa devreye girerek basıncı dengeler musluğu kapattığınız zaman ise şebeke basıncı sizin belirlediğiniz üst basınca ulaşınca pompa otomatik olarak durur.

 Hidroforlarda aynı zamanda genleşme tankları kullanılmaktadır.bu tanklarda basınçlı su depolanarak siz çeşmeyi açtığınız zaman ilk başta genleşme tankındaki su şebekeye destek verir. 

Burdaki suyunda basıncı düştüğü zaman pompa devreye girer yani suyun az miktarda kullanıldığı zaman pompa hemen devreye girmeyerek pompanın yorulması, deforme olması, enerji sarfiyatından tasarruf edilmiş olunur. 

Pompa çalışmaya başladığı anda ise şebekenin suyunu tamamladıktan sonra genleşme tankınıza doldurur ve bir sonraki su kullanımına kadar devreden çıkar.


Pompa Nedir ?

İçine çektiği sıvılara enerji veren makinalardır. Pompalar sıvıların taşınmasında, bir yerden başka bir yere nakledilmesinde, sıvının devirdaiminde, sıvıların basınçlandırılmasında vb. birçok alanda kullanılan makinalardır.

Suyun enerji basıncını artırarak düşük basınçtan yüksek basınca hareket etmelerini sağlayan zirai ve endüstrinin vazgeçilemez bir parçasıdır.

Degişik İhtiyaçlara Göre Çok Çeşitli Pompalar Vardır;


  • Yüzey Pompaları,
  • Dalgıç Pompalar,
  • Pistonlu Pompalar,
  • Diyaframlı Pompalar
  • Eletromanyetik Pompalar
  • Drenaj Pompalar
  • Foseptik Pompalar


Videoda bir santrifüj pompanın çalışma mantığı gösterilmiştir.